Vatandaşı Olabileceğiniz Uzay Ülkesi: ASGARDİA

Vatandaşı Olabileceğiniz Uzay Ülkesi: ASGARDİA

uzay ülkesi

Uzayda kurulacak ilk ülke 'Asgardia' için ilk adım atılıyor. Proje kapsamında uydu bu yılın yaz aylarında yörüngeye fırlatılacak.

Tarihin ilk uzay ülkesi olmaya aday Asgardia’nın planları Paris’te düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde uluslararası bilim insanları tarafından açıklanmıştı.
Yaklaşık 100.000 insanın Dünya yörüngesinde kurulacak olan bir uzay istasyonunda yaşaması için hazırlıklar sürüyor.
Küresel, birleştirici ve insansi bir proje olduğu ilk uzay ulusunun yaşayacağı Asgardia ülkesi. Projenin konsepti 3 bölüm üzerinden oluşmakta;

Felsefi
Yasalar ve Bilimsel
Teknolojik

İlk olarak Agardia adı bu uzay ülkesine neden verildi? Projenin felsefesi de bu yeni ülkenin adını seçerken başlıyor.
Eski İskandinav mitolojisinde Asgard, gökyüzünde, tanrıların ülkesinde bir şehirdi. Proje isminin de bu kaynaklar ele alınarak verilmesi doğru bir seçimin yapıldığını ve çok anlamlı olduğunu ortaya koymaktadır. İnsanlığın ebedi rüyası, dünyamızın dışında bir hayat olabileceği arzusu sonunda gerçek olacak gibi duruyor. Gelecekte Birleşmiş Milletler üyeliği kesin olan ülkede tam teşekküllü ve bağımsız bir yapı hakim olacak. Bir hükümet, elçilikler, bayrak, milli marş ve amblemler gibi bir ülkeyi ülke yapan tüm ayrıntılar düşünülmüş durumda. Asgardia'nın mantığı Uzay'da Barış olarak belirtiliyor.

Bu Uzay ülkesinin felsefi açıdan eşsiz güzelliklere sahip olacağı düşünülüyor. Kişisel refah her kim olursa olsun herkese eşit mesafede durulacağının sinyalleri verilmiş durumda.
Uzay ülkesi Asgardia'da uzay hukuku ile ilgili çözülememiş sorunların ele alınacağı bu sorunların dünyadaki karmaşık ve çelişkili mahkeme salonlarında çözülemeyeceği düşünülüyor. Jeopolitik olarak dünya üzerinde çözülemeyen sorunlar çatışma ve problem doğurduğu için artık Uzay'da yeni bir yargı gerçekliğini ortaya koymanın zamanının geldiğinden bahsediliyor.
Projenin bilimsel ve teknolojik bileşeni de 3 kelime ile özetlenebilir;

Barış
Erişim
Koruma

Bunlar Asgardia'nın en önemli 3 bilimsel ve teknolojik hedefidir. İlk aşamada ülkede barış içinde yaşanma şartları oluşturulmalıdır. İkincil olarak dünya da dahil olmak üzere gezegeni uzay tehditlerine karşı korumaktır. Bu tehditlerden bazıları şunlardır; güneş fırtınaları, koronal kütle atıkları, potansiyel tehlike asteroidler, kuyruklu yıldız, insan yapımı yörünge enkazları, nova, süper nova ve pulsarların nükleer reaksiyonları, küçük gök cisimciklerinden meydana gelebilecek mikroorganizmaların dünyada enfesksiyon yaratma riski. Bu ülkedeki 3. hedef ise silahsızlaşma ve uzayda bilgi birikimi oluşturmaktır.

Asgardia’nın ilk aşaması önümüzdeki 18 ay içinde uzaya bir robot uydu fırlatmak. Kurucu üyelerden Ram Jakhu’nun Business Insider’a yaptığı bir açıklamaya göre, bunu, insanların yaşayabileceği, çalışabileceği ve kendi yasa ve düzenlerine sahip olabileceği kalıcı bir uzay istasyonunun kurulması izleyecek. “Dünyadan ayrılmak zorundayız çünkü bu insanın doğasında var” diyor Jakhu, “İnsanlık Afrika’dan da ayrıldı ve tüm yerküreye yayıldı. Yeryüzünün kaynakları tükenecek. Ayrıca, daha önce hiç kimsenin gitmediği bir yere gitmek gibi bir niyetimiz de var.”

Asgardia ülkesi henüz herhangi bir diğer ülke ya da Birleşmiş Milletler örgütü tarafından tanınmış, ciddiye alınmış durumda değil. Ram Jakhu, Business Insider’a yaptığı açıklamada, “İnsanların Asgardia ile dalga geçeceğinden eminim” diyor, “ Norm dışı girişimlerle başta hep dalga geçilir. Şaşırtıcı gelişmeler her zaman çılgın bir fikirle başlamıştır. Bilim kurgu bir süre sonra bir bilimsel gerçek haline gelir; bu da henüz yeni başlayan bir girişim.”Jakhu’nun Asgardia’da yaşayıp yaşamayacağı sorusuna verdiği yanıt ise beklenebileceği gibi: “Neden olmasın... Bence Mars’a gitmekten daha az riskli. Üstelik hoşlanmazsanız, Dünya’ya geri dönmek de daha kolay.”

İnsanoğlu'nun uzay macerasında bir çağ atlama olarak görülen Asgardia Projesindeki gelişmeleri merakla bekliyoruz.


Bu yazımıza da bir göz atın >>> Dünyadaki En Ünlü 10 Efsanevi Yaratık
Bu yazımıza da bir göz atın >>> Sizi Rahatlatacak 30 MUTLU Hayvan

Video olarak izleyebilirsiniz ve kanalımıza ziyaret edebilirsiniz; http://goo.gl/Ub8hz8

Yorumlar

Popüler Yayınlar