İkinci Vatanımız Azerbaycan'ın Tarihteki İlkleri

İkinci Vatanımız Azerbaycan'ın Tarihteki İlkleri

ikinci vatan azerbaycan

Azerbaycan - İslam ve Türk dünyasında ilk, Asya kıtasında ikinci demokrasili cumhuriyet, tüm Türkiyelilerin ikinci Vatanı ikinci aşkı, Türk ellerinin yüreği, İslam dünyasının modern devletlerinden biri.

Öncelikle Azerbaycan'da ki Türk ve diğer milletlerin Cumhuriyet gününü kutluyoruz.
Şimdiyse sizlere kardeş Azerbaycan'ın 8 bin yıllık tarihinde dünyaya sunduğu ilkler hakkında konuşacağız! İster harbi ister medeni ister iktisadi alan olsun hepsinde canımız Azerbaycan'ın derin izleri vardır. Eğer tarihi Türk devlet ve imparatorluklarına bakarsak, onların 40%-i ya Azerbaycan Türkleri ya da Azerbaycan topraklarında diğer Türk milletleri tarafından kurulmuş devletlerdir.
Tarihte ilk Türk imparatorluğu olan Midya doğu Azerbaycan topraklarında, Hazar denizinin güney kısmında kurulmuş ve Aralık denizinden Hind okyanusuna kadar büyümüş. Tarihteki Türk-Pers münakaşasının başlangıcıysa Madaylarla Ehemenilerin savaşından başlamış. Şunu da bildirelim ki, 1925 yılında düşüşü olmuş Türk dünyasının son imparatorluğu Kaçarlar 24 Oğuz boyundan birisiydi ve Azerbaycan Türkleri tarafından yönetiliyordu. Dünyanın 7 mucizesinden biri Babil'deki Asma bağlar Maday-Azerbaycan güzeli Semiramidan'ın şerefine dikilmiştir. İlk Hristiyan kiliselerinin bir çoğu Kafkasya'da bulunmakta. Bir hususu da söyleyelim ki, Türk dünyasının en uzun süre yaşamış ve son Hristiyan devleti Kafkas Albanyası 1100 yıldan fazla mevcut olmuş. Dünyanın ilk 5 kadın yöneticilerinden olan Tomris Hatun tarihin babası Herodotun yazdığına göre Kafkasya'daki Aras nehrinin kuzeyindeki Masaget tayfalarından ve Türk tarihinin en uzun kadın yöneticisi adını kazanarak, 60 seneye yakın devleti yönetmiş. Eski Doğunun ilk rasathanesiyse XIII yüzyılda Azerbaycan-İlhanlı imparatorluğunun Marağa şehrinde büyük şahsiyet Nasreddin Tusi tarafından dikilmiştir. O ve diğer ilk İslami filozoflar Azerbaycan topraklarında büyümüş, mesela Ömer Hayyam, Qutbettin Şirazi, Bürhani. En eski fiziki teoremler Azerbaycanlı alimler tarafından sunulmuş, Azerbaycan en eski ve çok pahalı atlas ve globuslara sahip.

azerbaycan gerçekleri

Orta asırlar devrinde resmi dili Türkçe olan tek milletdi bu kanunsa Karakoyunlu devleti, Ağkoyunlu, Safevi ve Avşar imparatorluklarında geçerliymiş. Türk dünyasının ilk kadın diplomatıysa Azerbaycan-Ağkoyunlu İmparatorluğunun naibesi Sara Hatun olmuş ve onu Avrupadan Çine kadar herkes tanırdı ve güçlü bi kadın olarak beğeniyorlardı. Bu gün İslam dünyasının en meşhur ve büyük ziyaret yeri Mekke. Lakin XVII-XIX yüzyıllarda, tam tamına 200 yıl Azerbaycan-Safevi imparatorluğu döneminde, Şah Abbasın paytaht İsfahanda tikdirdiği İmam Ziyaratgahı daha ünlü ve en çok ziyaret edilen yer olmuştur. Küçük Asyanın en büyük pazarı da Azerbaycanda. Miladdan önce Erzurumdan Tiflise Kerkükten Horasana kadar en eski Azerbaycan topraklarında marihuana kanuniydi ve orta asırlar devrinde Avrupa ve Rusya'da kanser hastaları keşişler tarafından yakılırken kardeş Azerbaycan'da tedavi edilirdi. Dünyada ilk defa insan ve hayvanların bedenlerinin atlasını hazırlayan Karakoyunlu devletinden milliyetçe  Azerbaycan Türkü tabip Mansur İlyasoğludur. XX yüzyılın başında İslam dünyasında ilk kızlar okulu ve dünyada ilk petrol eğitimi yapan lise Azerbaycan'da tikilmiş. Kızlar okulunun geç yaranışında sebep Osmanlı ve diğer müslüman ülkelerinin Hacı Zeynal abidine karşı çıkmalarıydı. Teknolojiyle petrolün ilk defa çıktığı yer Bakü ve Hazar ilk defa suyun dibinden petrolün çıktığı deniz. Dünyada en fazla volkanı yüzdü 70li oranla Azerbaycan'da. Dünyada en çok soykırım Azerbaycan'da kardeşlerimize ermeniler tarafından yapılmıştır - Hocalı, Ağdaban, Gugark, Tebriz.. En eski satranç oyunlarının Hindistan'dan sonra ikinci Vatanı canımız Azerbaycan ve bilinen en eski kadın satranç oyuncusu büyük Türk edibi Mesheti Gencevi olmuştur. Turancılık ve Türkçülük ideolojisini kurmuş 3 kişiden ikisi Azerbaycan Türkü - Ali bey Hüseynzade ve Hasan bey Zerdabi. Hatta Azerbaycan'ın Safavi, Akkoyunlu, Selçuk, imparatorlukları, Gence hanlığı devrinde de Turaniyye fikri mevcut olmuş. Azerbaycan'dan 3 kişi Nobel mükafatına sahiplenmiş (biri İran'daki Azerbaycan Türkü) Türkiye'dense 2 kişi.
1930-larda İslam dünyasında ilk, Sovyetlerde Rusya'dan sonra ikinci animasyon filmleri ve çizgi karakterleri kurmuş ülke Azerbaycan'dır. İlk defa 1920-lerde harem yaşamını kameraya alanlarda Azerbaycan Türkleri. Asya'da ilk opera müzikleri de Azerbaycan'da kurulmuş. Bu gün bir çok modern silahlar Azerbaycan ürünü ve abilerimiz tarafından her yenisi Türkiye'ye bağışlanıyor. NATO kuvvetlerinde ilk kadın uçakçı ve Sovyetlerin ilk harbi pilotu Azerbaycan kızları. II dünya savaşında faiz oranıyla en çok insanını yitiren devlet Azerbaycan ve hatta Fransa'nın, Polonya'nın, İtalya'nın Azerbaycan Türkü asıllı milli kahramanları vardır. Hatta Einstein, Hitler, Stalin bile Türkler tam olarak Azerbaycan Türkleri hakkında hoş sözler söylemiş. Okuma-yazma oranının yüksekliğine göre dünyada ikinci pilledeler. Antarktika'da ilk defa bayrağını diken ve araştırmacı grubu gönderen müslüman devleti Grubun başçısıysa Ekologiya ve Yeraltı Kaynaklar bakanı Hüseynkulu Bağırov olmuştur. Azerbaycan. Nihayet 1918-de Türk ve İslam dünyasında ilk defa kadınlara seçme ve seçilme hukukunu tanıyan devlet Azerbaycan ve hatta bu konuda birçok büyük Avrupa devletlerini bile üsteliyor. Son dönemlerde Azerbayca'nın ilk Avrupa yarışlarını geçirmesi, Kafkasya ve eski sovyetler'de en büyük asma köprüleri ve ticari alanları kurması devlete avantaj getiriyor. Dediklerim Azerbayca'nın tarihteki uğurlarının 1 faiziydi. Bir daha güzel abilerimiz Azerbaycanlıları kutluyoruz ve onlardan yeni uğurlar bekliyoruz!

Bu yazımıza da bir göz atın >>> Sümerler Arasında Sınıf, Güç ve Savaş - Mezopotamya'da Medeniyet
Bu yazımıza da bir göz atın >>> Fear The Walking Dead
Bu yazımıza da bir göz atın >>> Atlantis Kayıp Kıta Efsanesinin Bilinmeyen Gizemleri

Video olarak izleyebilirsiniz ve kanalımıza ziyaret edebilirsiniz; http://goo.gl/Ub8hz8

Yorumlar

Popüler Yayınlar